BALETIN PERUSTEET/BALLET FOR BEGINNERS

image

Olen luvannut jo jokin aika sitten lisätä tanssi(/voimistelu)artikkelien määrää, joten täytyy pitää lupauksesta kiinni. Täältä siis pesee teille kaikille tanssinharrastajille. Näitä ohjeita on varmaan jo monessa paikassa, mutta tästä voi silti olla hyötyä monille. Ei niitä varmaan koskaan liikaa toisteta…

Baletti antaa todella hyvän pohjan kaikille tanssi lajeille, niinpä suosittelen, että jokainen tanssinharrastaja kokeilee sitä edes joskus. Oikea asento on tanssijan perusta, jonka minäkin opin baletin kautta. Millään muilla tanssitunneilla sitä ei ole opetettu, vaikka se on aivan yhtä tärkeä muissakin tanssi lajeissa. Kaikki tanssin opettajathan eivät tietenkään ole käyneet balettitunneilla, jonka seurausta tämä ilmeisesti on, josta taas seuraa, että monen tanssijan perusasento on virheellinen. Ryhdistä kyllä puhutaan aina, mutta sitä ei yleensä baletin ulkopuolella täsmennetä, että millainen ryhdin tulee olla. Perusvirhehän on, että seistään, kuten kouluhoitajan tarkastuksessa, suorassa kyllä, normaalissa perinteisessä ryhtiasennossa, jossa kuitenkin selkä taipuu notkolle, mitä se ei saisi tehdä. Selän tulee olla täysin suorassa linjassa. Sitä ei taivuteta kaarelle. Tanssijan tulee lisäksi kohottaa itseään kyljistä alkaen ylöspäin, kurkottaa kohti taivasta, kuin joku vetäisi sinua ilmaan, nostaa päätään reilusti ylöspäin (lattiaa ei saa tuijotella), ja etenkin baletissa venyttää kaulaa (joutsenkaula). Hartiat pidetään alhaalla, (ja taakse vedettynä), vaikka käsiä nostettaisiin, (jolloin ne tahtovat huomaamatta vähän nousta). Lantiota työnnetään eteenpäin senverran, ettei peppu pyllistä taaksepäin. Jalkojen liikkeet lähtevät lantiosta. Asennon tulee olla ilmava, ja käsien kauniissa linjassa. Muista että liikkeiden tulee näyttää leijuvalta, ja sinun höyhenen kevyeltä! Yritä leikkiä, ettei painovoima pätisi sinuun, joka on todella haastavaa, sillä painovoimaa on vaikea huijata. Alla vielä muutama neuvo:

* Muista aukikierrossa yhtenäinen linja varpaiden ja polvien kanssa. Jalat siis avataan lonkista asti, eli nilkkoja ei saa vääntää väkisin auki yli polvien kääntymisasteen. (Kuulema jotkin opettajat vieläkin harrastavat tätä vanhaa, venäläistä tapaa pakottaa avaaminen, mutta käsittääkseni se voi vaurioittaa jalkoja). Jalat viedään omasta aukikiertoasennosta suoraan tendu:n, eli älä oikaise, ja käännä jalkaa suoraan sivulle, jos jalkasi eivät aukea lonkista sivulle. Jalat aukeavat kyllä vähitellen harjoittelun myötä.
(Muista linjaus myös plieissä.)

*Muista terävä harjausliike tendy:ssä. Varpaat viedään asteittain ojennukseen, mutta napakasti.

*Plie:hen ei istuta, vaan sinne mennään kauniissa suorassa linjassa. Varo tätä tyypillistä aloittelijan virhettä!

*Muista, että tankoon ei saa nojata, eli älä purista sitä. Pidä vain kevyesti kiinni.

Vielä yksi oppi on jäänyt mieleeni Step up schoolin balettitunneilta, jossa opettaja usein sanoi meille: ”olkaa ihmeellisen näköisiä”, eli hän tarkoitti että täytyy näyttää hyvin häikäisevältä ja säteilevältä, sillä jos todella haluaa hyväksi, pelkästään liikkeen oikein tekeminen ei riitä. Pitäisi olla ainutlaatuinen, ja siinä mielessä ihmeellinen. Eri asia sitten on, miten se pitäisi toteuttaa. Vaikea sanoa itsekään kovin tarkasti, mutta ainakin alkuun pääset yllä mainituilla neuvoilla, ja erityisesti pitämällä mielessä mainitsemani keveyden ja ilmavuuden.

Joskus mietin, miksi pidän niin paljon baletista, kun se on loppujen lopuksi hirveän rankkaa. Pelkästään kauniin perusasennon pitäminen tuo hien pintaan, (jos haluaa pysyä siinä yhtä kauniisti koko treenin ajan), ja lisäksi selkäni on joka kerta kipeä balettitreenin päätteeksi. Minulla on kyllä ollut muutenkin hieman selkävaivoja viime aikoina…Olenkohan joku masokisti? Sen ainakin tiedän, että pidän haasteista, ja se tunne kun jossakin liikkeessä onnistuu, se on aivan mahtava! Halu pyrkiä siihen höyhenen kevyeen, leijuvaan tilaan on niin suuri, että sen eteen on valmis vaikka mihin.

Nettikeskusteluissa muuten aina törmää siihen, kuinka sanotaan, ettei kärkitossuilla saa harjoitella omin päin. Minä kuitenkin lapsena tanssin hyvän ystäväni kärkkäreillä ilman minkäänlaista kokemusta, tai tunneilla käyntiä. Tosin oltiin ystävän kanssa tanssittu aluksi ilman niitä. Hän opetti minua, kun kävi balettitunneilla. Ehkä siinä sitten nilkkani vahvistuivat sen verran, että mitään pahempia vaurioita ei ole tullut, mutta kyllä nilkkani välillä ovat vähän vihoitelleet, etenkin silloin kun käytin lähes aina korkokenkiä. Nykyään kun en käytä niitä jatkuvasti, nilkkani voivat paljon paremmin. En siis tosiaan kannusta ketään samaan, varsinkaan täysin ilman oikeanlaista balettitreeniä, jota mulla kuitenkin vähän tuli ystäväni kautta. Hän sai muutenkin kärkkärit tosi nuorena. Siitäkin olen lukenut, että ei saisi ainakaan alle 10-vuotiaana harjoitella niillä. Minusta hän sai ne kuitenkin jo 7-8 vuotiaana. (Voi olla, että oli 8). Silloin kokeilin niitä itsekin ensimmäisen kerran. Tämä lapsuuden ystäväni oli muuten joskus vuosia sitten Oopperan kansallisbaletin harjoittelijana, mutta ei ilmeisesti sen pidemmälle päässyt, kun ei hänestä ole kuulunut enää…

Tähän loppuun laitan vielä baletin alkeisvideoita, joista näkee ihan käytännössä, miten eri liikkeet toteutetaan. Mukavaa treeni syksyä, ja oppimisen iloa!

Allaolevan tytön videoista löytyykin suunnilleen kaikki olennainen, jos katsot jokaisen läpi.

****************************************

Ballet gives a very good Base for any dancetype and that’s why I recommend that all dancers atleast try it sometimes. The right way to stand (normal positions) is base for every move and that’s something what you probably learn right only in ballet classes. So if you want to be a better dancer you should take ballet classes!

Watch these videos and you will learn all most important things. If you want to learn more, go to youtube.

Kyllä me aikuisetkin osataan…/Adults can do allso.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “BALETIN PERUSTEET/BALLET FOR BEGINNERS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s