APUA KAAMOKSEEN/HELP TO DARK AUTUMN

image

RAVINTOVIIDAKKO

Hiilarit, proteiinit, kivennäisaineet, valkuaisaineet, suolat, rauta, ym. ravinteet ovat kaikki tärkeitä elimistöllemme. Aina puhutaan milloin minkäkin ainesosan tärkeydestä. Herää helposti kysymys, miten saan kaikkea tarpeeksi? Miten syön joka päivä niin, että kaikki tarvittavat ainesosat ovat taattu? No luulen, että helpompaa kuin miettiä tarkkaan jokaista suupalaa on vain syödä mahdollisimman monipuolisesti, kuten olen aina tehnyt. On siis täysin turhaa pantata mitään. Kaikkea tarvitaan, jopa voi on tärkeää aivotoiminnallemme. On olemassa vaikka millaisia dieettejä, mutta minä en usko niihin. Minä uskon elämäntapamuutokseen. Mitä tahansa voi syödä, jos liikkuu tarpeeksi. Sitäpaitsi vain kaikkien aineksien nauttiminen takaa riittävän ravinnon saannin. Silloin edes vitamiineja ei tarvitse, eikä ehkä kannatakaan erikseen popsia. Se ei ole yhtä terveellinen tapa, vaikka olen itsekin joskus täällä markkinoinut vitamiineja. Olen kuitenkin lukenut, että vitamiinien popsiminen ei ole sama asia, vaan saattaa olla jopa epäterveellistä. Vitamiinit tulisi saada ravinnosta. Kaiken pitäisi olla kunnossa, kunhan muistaa syödä muutakin kuin rasvaisia ruokia, eikä herkuttele ihan överisti, (ainakaan jatkuvasti). Laihdutuskuurit tai tiettyjen aineksien panttaus ei pitkän päälle toimi. En usko, että kukaan voi elää elämäänsä niin. Mieliala siinä vähintään kärsii, jos kiellät itseltäsi kaikki herkut.

Olon luvataan aina parantuvan monipuolisella ja säännöllisellä ruokavaliolla, joten tähän kannattaisi pyrkiä. Itsekin päätin alkaa kiinnittää entistäkin enemmän huomiota ruokavaliooni, josta on taitanut olla jo vähän apua tähän kaamosväsymykseen. En siis tosiaan laske kaloreita, mutta pyrin tietoisesti lisäämään terveellisten ainesosien määrää, ja vähentämään huonojen. Siis korostan jo ennestään laajaa ruokavaliotani. Se vain tulee helposti melko kalliiksi, mutta onhan sitä hyvinvointiinsa panostettava, (edes vähän…)

Eilen muuten maistoin ihanaa teetä, jonka nimi oli: ”sadepäivän ilo”, (vaikka eilen olikin kaunis päivä). Tuota täytyy jossain vaiheessa hankkia kotiin. Minusta tuntuu, nyt kun olen vähentänyt kahvin juontia, ja korvannut siitä osan teellä, että sekin (muun ohella) on tainnut tehdä pitkästä aikaa hyvää, koska oloni on ollut nyt parempi (eivätkä ruokavaliomuutokseni ole vielä olleet kovin suuria.) Teellähän on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia, etenkin vihreä tee auttaa jonkun lähteen mukaan jopa masennukseen. Sitäkin tuli yksi päivä ostettua, mutta en ole sitä vielä paljon juonut, koska sen maku (omenatee) ei ole niin hyvä. Pitäisi joskus kokeilla valkoista teetäkin. Siinä on teelajeista eniten antioksidantteja, joka auttaa mm. flunssaoireisiin. Kahvi ja tee yhdessä käytettynä (ei kuitenkaan yhtä aikaa) ovat varmasti melko toimiva yhdistelmä, sillä kahvikin toimii tutkitusti masennukseen (ainakin naisilla). Kahvilla on (teen tavoin) myös monia muita hyviä vaikutuksia, eli kokonaan en aio sen juomista lopettaa, enkä pystyisikään, sillä se on yhä nopein apu väsymykseen, ja se jotenkin terävöittää ajattelua, etenkin aamutuimaan. Varmaan vilkastuttaa mun muuten ajoittain onnetonta aivotoimintaa. 😉 Olen muuten kahvilaadun suhteen (ehkä vähän teenkin) melko nirso. Kahvin pitää olla hyvää, mikätahansa siltä näyttävä ja tuoksuva ei käy. Jos olisi rahaa, ostaisin paljon jotain huippulaatuisia erikoiskahveja, mutta näillä tuloilla on tyytyminen ruokakaupan hyllyiltä löytyviin tavallisiin tuotteisiin. Niistä parhaat merkit ovat Presidentti ja Juhlamokka. Pikakahveja en yleensä pysty juoda, mutta espresso pikaversiona on hyvää. Tietenkin pavuista jauhettu kahvi on ehdottomasti parasta!

TREENIÄ, TREENIÄ

Liikunnan määrääkin olen lisännyt. Olen käynyt Forever-kuntoklubilla pilateksessa ja terve selkä – tunnilla muutamana aamuna, ennen töihin menoa. Hyvä tapa aloittaa päivä! Klubin tilat ovat viihtyisät, ja siellä voi rentoutua tunnin jälkeen (joko tavallisessa tai *infrapuna) saunassa, joka on yleensä täysin tyhjä, (ainakin aamulla klo: 9-10. välillä). Saunan edustalla on oleskelutila, jossa on takka, ja hierovia tuoleja. Tarjolla on myös lehtiä, joita voi lueskella samalla kun nauttii hieronnasta. Tuotakin pitäisi joku kerta testata.

image

Täytyy vielä kertoa, että sain tällä viikolla sähköpostia WG-hallinäyttöön liittyen. Arvioitsijat olivat päätyneet sellaiseen tulokseen, että päättivät yhdistellä hieman eri seurojen ohjelmia, jotta mahdollisimman moni pääsisi mukaan. Meidän ohjelmaamme liitetään siis muutaman muun seuran ohjelmat. Neljästä tanssistamme karsiutui kaksi ensimmäistä, joten oma osuutemme kutistuu nyt vain tangoon ja viimeiseen: ”Carrying you”-tanssiin. Teemana säilyy kuitenkin meidän teemamme: ”Moments in Woman’s life”. Täytyy sanoa, että kyllä he ainakin valitsivat tansseistamme ehdottomasti ne parhaat, vaikka tietenkin vähän harmittaa, ettei saatu ihan omaa kokonaisuutta, kuten ohjaajammekin sähköpostissaan harmitteli. Olen sitten varmaan (vain) tangossa, niinkun näytössäkin, koska siihen toiseen pääsevät vain he, joiden jalka nousee tarpeeksi (sellaisessa hämärässä asennossa). Minun ei nouse, (ellen saa venyteltyä ahkerasti ensi kesään mennessä). No onhan tämä tietenkin tyhjää parempi! Saatiin sentään puolet ohjelmista läpi.

*************************************

NUTRITION JUNGLE

How to know what to eat so you get everything you need? How to make it sure? I know the easiest way! Forget calories, forget calculations, forget diets. Just eat variously. Eat everything and you can’t miss anything. I think every ingredients are important (some less, some more). Besides if you move enough, you can eat (allmost) anything. Just DON’T GULP yummies and add vegetables every food, (whatever you eat), take snack rather a fruit than chips, then I don’t really think anything else matters so mutch. You can eat butter (it’s actually good for brains), you can eat meat, (maby not everyday but still). Don’t think too mutch. Don’t make it too difficult, because in the end it is not nuclear physics and you can’t even make it 100% right. You’ll never know… the charges is allso changing allways. Enjoy your life, so don’t ban everything good of yourselves. Life is too short! Food is ment to get energy, but it’s allso enjoyment. Don’t forget that!

Further that I have started to think little bitt more what I eat (mainly minimised candy, and other yummies and added vegetables and fruits), I allso added training more in my weeks and it feels good! I have had some lessions (for example pilates) at Forever-trainingclub, witch is very Comfortable place. There I can allso relax at sauna, what I love. There is allso modern infraredsauna, which is said to make good, but it’s not suitable for everyone. If you have some disease, you need to speak to you’r doctor first!

This week I got allso email concerning to my team hallperformans apply. Hallperformans is a part of next july organised ”gymnaestrada”-event. We got through two dances of four, so they shortened our program. Allso we will dance with a few other team, whos programs will be included in our program. The judge wanted to give a chance to perform as many team as possible. That’s why they Connected some programs. This is still mutch better than nothing! I’m excited.

**************************************

Vielä loppuun kysymys, jota taisin kysyä jo viime syksynä, mutta koska kukaan ei vastannut, kysyn nyt uudestaan, olisiko teillä hyviä kaamoksestaselviytymisvinkkejä? Jos on, kerro ne ihmeessä meidän muidenkin avuksi!

Tell us your tips to cope with this dark autumn.

Omat vinkit/my tips:
1. Liikunta (etenkin oman seuran treenit, jossa ne yhdistyy myös sosiaalisuuteen, ja yhdessä tekemisen iloon)./sport (specially my own team trainings).
2. Oikea ravinto(/vitamiinit) (kts. artikkeli yllä)./healthy food (/vitamins)
3. Kahvi/tee/coffee/tea
4. Ajanvietto ystävien ja läheisten kanssa./Time with frends.
5. Riittävä uni. (n.7-8h/yö, ei juuri yli, tai tulee liikaa)
/rest (not too mutch)
6. Musiikki (voimavara joka parantaa ja rentouttaa)./music (makes you feel good and relax)

**************************************

*Infrapunasaunan sanotaan tekevän hyvää, ja auttavan erilaisiin vaivoihin, kuten krooniseen väsymykseen. Ihan kaikille se ei kuitenkaan sovi. Jos sinulla on jokin sairaus, kannattaa keskustella ensin lääkärin kanssa sen käytöstä.

Kuvat/pictures:
Kuva1. Ihania, terveellisiä herkkuja, nam! (tosin osa noista pähkinöistä on suolattuja, muuten mieheni ei söis niitä…) /Lovely, healthy snacks!
Kuva 2. Loppuasento tanssista: ”Carrying you”. / Picture of a dance: ”Carrying you”.

4 ajatusta artikkelista “APUA KAAMOKSEEN/HELP TO DARK AUTUMN

  1. Tuo Sadepäivän ilo tee on kyllä hyvää!
    Voih infrapunasauna on niin ihana. Pitäisi varmaan piipahtaa toiselle salille ihan vain sen takia että pääsisi treenin jälkeen makoilemaan infrapunasaunaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s