SUKLAASESONKI

image

Rakastan suklaata! Aivan kaikenlaista suklaata, kaikenlaisessa muodossa. Tummaa suklaata, maito suklaata, valkoista suklaata, konvehtina, leivoksina, kakkuina, vanukkaina, torttuina, kekseinä…Suklaan kulutukseni lisääntyy aina lokakuun tienoilla, kun energiantarve pimeän takia kasvaa. Enkä ole varmasti tässä ainut, mutta joskus kuitenkin ihmettelen kykyäni syödä suklaata. Lähes päivittäin tulee ostettua ainakin yksi patukka tai levy välipalaksi, joskus kaksikin. Yleensä silloin se tarkoittaa, että menen töihin suklaan kanssa, ja lähden sieltä poiketen taas suklaaostoksilla. (Näin ainakin silloin, kun olen oikein väsynyt). Nyt kun joulukin kolkuttaa taas ovelle, suklaata onkin myynnissä vaikka minkälaista, ja houkutus ostaa erilaisia suklaita vain kasvaa. Jotkut luokittelevat suklaan syönnin paheeksi, minä en. Suklaassa on hyvääkin. Käsittääkseni se vaikuttaa mielialaankin, ja juuri siksi naiset syövät suklaata suruunsa. Etenkin tumma suklaa on hyvin terveellinen vaihtoehto, joka kohtuudella nautittuna estää mm. verisuonien tukkeutumista. Samoin pähkinäsuklaa on yksi terveellisimmistä suklaalaaduista. Jos siis haluaa maksimaalista terveyttä suklaasta, kannattaa valita tumma, pähkinöitä sisältävä suklaa. (Niitä ei tosin taida ainakaan tavallisten ruokakauppojen hyllyillä juuri olla, mutta varmasti niitä jostakin saa). Suklaata ei mielestäni ole mitään syytä boikotoida, ellet sitten tarkkaile painoasi (kuten suuri osa naisista, yleensä turhaan.) Hampaat eivät myöskään välttämättä pidä suklaasta, mutta en usko että sekään on suuri ongelma, jos hoitaa hampaansa hyvin. Ottaa vaikka purkkaa heti suklaan perään…

Lempipatukkani ovat snickers, Fazerina ja tupla. Geishakin on hyvää, vaikka sitä en ole aikoihin ostanut. Myös susupalat ovat hyviä, (vaikka se ei varsinainen patukka ole). Ne muistuttavat vähän lapsuuteni lempparia: ”Lion”-patukkaa. Kissmetiä söin yhteen aikaan paljon, mutta siihen olen kyllästynyt. Levyistä käy melkein kaikki. Merkillä ei ole juuri väliä, paitsi halpiksista huomaa kyllä eron. Kunhan kyseessä on tunnettu brandi, tuote on yleensä laadukas. Fazerin suklaalevyt ovat toki herkullisia klassikoita, mutta senhän kaikki jo tiesivätkin…

Suklaakonvehdit ovat myös aivan ihania, niistäkin Fazer kuuluu parhaimmistoon, mutta sen lisäksi hyviä ovat myös: ”Budapest”, Geisha, sekä juhlapöydän konvehdit! Liköörikonvehdit ovat myös hyviä. Ne ovat hienostunutta tarjoiltavaa esim. pikkujouluihin.

Herkullisia suklaakakkuja löytyy varmasti monia, mutta perinteiset suosikkini ovat: Sacher- kakku, sekä tätä edullisempi, hyvä vaihtoehto: ”mutakakku”, eli ”mud cake”. Se on niin ihanan samettisen täyteläistä! Suussasulava suklaaherkku!

Aivan ihana leivosklassikko ovat tietenkin muokkapalat, joita oli aina koulun myyjäisissä, ja ne tekivät hyvin kauppansa. Eipä ole niitä aikoihin tullut syötyä.

Torttujen eliittiin taas kuuluu italialainen cappuccinosuklaakääretorttu, jossa cappuccino antaa tortulle hienostuneen säväyksen. Se ei ole mitään yli-imelää, joten se sopii mielestäni moneen makuun. Testasin juuri muuten jotain (ainakin minulle) uusia ”Bien”-leivoksia (kuvassa). Nekin ovat todella herkullisia. Niitä löytyy kahdella eri täytteellä: vanilja ja kaakao-pähkinä. Molemmat ovat hyviä, mutta jälkimmäinen on kyllä parempaa, sellaista ihanan täyteläistä kaakaota, jonka tuo pähkinä kruunaa täydellisesti! Eikä muuten maksanut kun euron/ paketti. Aika hyvä hinta-laatusuhde!

Suklaakeksit ovat myös herkullisia. Keksin rapeus ja suklaan hienostunut aromi sopivat hyvin yhteen. Parhaimpia suklaakeksejä ovat ehkä murosuklaakeksit, country cookiesit (tai vastaavat), sekä suklaakauralastut.

Vanukkaista eniten rakastan Grand desertin tuplasuklaavanukasta, sekä Jackyn (suklaata himoitessani kaakaon makuisia) makupaloja. Parasta vanukasta kuitenkin saisi varmasti itse tehtynä. Täytyypä joskus kokeilla.

Hyvää ja suklaan täyteistä joulun odotusta vaan kaikille! Antakaa itsellenne lupa nauttia…edes jouluna!

****************************************

VINKKI: Suosittelen vielä kokeilemaan myös Dan Cake:n hieman erilaista porkkanakakkua, joka sopii joulu- tai vaikkapa pikkujoulupöytään mainiosti (glögin seuraksi) mausteisen, piparisen pohjansa ansiosta. Tämähän ei tietenkään ole suklaaherkku, mutta niin jouluinen, että halusin sen listalle.

Tästä linkistä löydät klassisten mokkapalojen reseptin:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/888/Mokkapalat/

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s