ITSENÄISYYSPÄIVÄN MIETTEITÄ

On jälleen aika juhlistaa itsenäisyyttämme ja olla ylpeä suomalainen! Tämän tunnelman saavuttamisessa alun video on hyvänä apuna, vai voiko olla parempaa isänmaallisuuden nostattajaa kuin Finlandia-hymni ja Suomen kaunis luonto?

Itselläni isänmaallisuus on syvälle juurtunut, osittain varmasti siitä syystä, että äitini koskettavat kertomukset ukista ja mummista sota-ajalta ovat vaikuttaneet minuun. Mummista olen kuullut kuinka hän oli ollut eräänä päivänä jonottamassa lanttuja, kun sireenit alkoivat soida. Hän jätti nopeasti lanttujonon, ja palasi kotiin äitini luokse, joka siis oli silloin pieni vauva. Mummi vei sitten äitini mukanaan suojaan. Onneksi he molemmat selvisivät.

Ukista on jäänyt mieleen hänen paluunsa sodasta kotitalolleen Viipuriin, josta ei ollut enää jäljellä kuin pelkkä kivijalka. Olen kuullut hänen istuneen alas, polttaneen tupakan, ja vuodattaneen kyyneliä. Olen kuvitellut tuon tilanteen mielessäni lukuisia kertoja. Olen miettinyt miltä itsestä tuntuisi vastaavassa tilanteessa. Sen ajatteleminen on tuonut sodan julmuudet lähelleni. Kaikki ne vääryydet, kaikki ne menetykset. Niin moni viaton ihminen joutuu sodassa kärsimään. Mitkään maiden väliset pyrkimykset eivät oikeuta noita tekoja. Mitkään motiivit eivät saisi ajaa siihen pisteeseen, että joudumme sotimaan ja tuhoamaan toisten omaisuutta.

Olen miettinyt mielessäni usein myös miltä ukin kotitalo mahtoi näyttää. Vanhempieni seinällä on kyllä maalaus tuosta kaksikerroksisesta omakotitalosta, mutta sisältä en ole sitä nähnyt, edes kuvissa, sillä tuolloin olivat valokuvat hyvin harvinaisia. Voin kuitenkin nähdä talon sieluni silmin äidin kuvausten perusteella. Olen nähnyt olohuoneen suurena, avarana tilana, jonka nurkassa oli piano, toisella sivulla suuren ikkunan edessä antiikkinojatuolit, sekä pöytä, ja toisella sivulla vihreäpäällysteinen antiikkisohva. Voin nähdä ukin siellä istumassa, äitinsä soittaessa pianoa hienossa, muhkeassa silkkipuvussa. Isänsä istui varmasti usein pöydän ääressä sikaria polttaen, konjakki- tai viskilasi kädessään, ehkä toisinaan venäläiset upseerivuokralaiset seuranaan, joita he majoittivat luonaan. Sääli etten koskaan oikeasti päässyt taloa katsomaan. Siinä olisi ollut meillä oiva kesäpaikka.

Yhtä asiaa ihmettelen aina itsenäisyyspäivisin: mitä nuo anarkistimielenosoittajat kuvittelevat saavuttavansa sillä, että rikkovat toisten omaisuutta, joka on useimmiten kovalla työllä hankittu. Etenkin kun hajotetaan pienyrittäjien liikkeitä, tuhotaan samalla helposti heidän työnsä, ja sitäkautta koko elämänsä. Se on iso tappio pienyrittäjälle, kun joutuu korjaamaan esim. rikotut ikkunat tmv. Monella menee muutenkin huonosti tällaisena aikana. Haluavatko nämä anarkistit tuhota koko Suomen? Luulin että he haluavat enemmän oikeutta, mutta taisin olla väärässä, sillä tuolla tavalla sitä ei ainakaan saa. Parhaiten voi vaikuttaa äänestämällä oikeita ihmisiä päättämään asioista. Jos asiat ovat pielessä, silloin niistä eivät päätä oikeat ihmiset. Kansa on kuitenkin itse ne ihmiset valinnut, joten aika pitkälle voimme syyttää itseämme, kun olemme tyytymättömiä asioihin. Itse olisin viimeksikin valinnut toisen tien, aivan kokonaan uuden tien…Siitä huolimatta Suomessa on myös paljon hyvää. Täällä on asiat paremmin kuin monessa muussa maassa (jonka luulisi olevan kaikkien tiedossa). Ehkä anarkistit ovatkin vain kateellisia niille, joilla on jotakin enemmän kuin heillä. Harvemmin mikään elämässä tulee kuitenkaan aivan itsestään. Työtä tulee tehdä myös itse, jos haluaa jotain saavuttaa. On nimittäin turha olettaa, että yhteiskunta voisi ”kaikille kaikkea” kustantaa, kuten monet kai haaveilevat. Sitä ei tule tapahtumaan koskaan, vaikka meillä olisi millaiset päättäjät. Ei myöskään sitä, että rahat jaettaisiin tasapuolisesti kaikille. Palkkoja voisi kyllä tasoittaa järkevämmiksi, mutta täysin tasapuolisiksi ne eivät tule koskaan.

Eihän tässä elämässä pärjääminen helppoa ole, mutta meillä Suomessa on siihen kuitenkin kaikilla tasapuoliset avaimet olemassa (sukupuoleen, uskontoon, vammaan tmv. katsomatta.) Meillä on sentään mahdollisuus yrittää, toisin kuin monissa maissa! Suomi on kyllä edelleen yksi maailman parhaita maita! Nauttikaa siis koko sydämestänne itsenäisestä Suomesta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s