TANGOA JA TAISTELUA

Eilen kruunattiin jälleen uusi kuninkaamme…tangokuninkaamme: Marco Lundberg, joka voitti kilpailun aivan oikeutetusti vahvalla äänellään. Hän odottaa vielä itselleen kuningatarparia, joka selviää huomisessa naisten finaalissa. Tässä vaiheessa onnittelut kuninkaalle ja tsemppiä kuningararfinalisteille! Nähtäväksi jää, miten menestyksekkään uran uudet tangokuninkaalliset itselleen luovat. Jäävätkö he ihmisten mieliin, kuten eräät takavuosien kuninkaalliset.

Yksi menestyneimmistä takavuosien kuninkaallisista on kaikkien muistama: Arja Koriseva, joka sairastui jokin aika sitten rintasyöpään. Luin kesäkuussa nettiuutisista hänen selättäneen syövän ja palanneen keikkalavoille. Hienoa, että hän selvisi syöpätaistelustaan (toisin kuin toiset). Olen niin onnellinen hänen puolestaan! Hän on suosikki tangolaulajiani (naisten sarjassa). Arjan  persoona on niin valloittava ja sympaattinen, ettei hänestä voi olla pitämättä. Toki äänikin on hyvä!

Kyllä naislaulajissa löytyy (muitakin) tangontaitajia, (vaikka ennen olin sitä mieltä, että miehet voittavat naiset tulkinnassa. Sittemmin kuitenkin olemme saaneet lisää taitavia naispuolisia tangon tulkitsijoita). Ylivoimainen suosikkitulkitsijani naisista on (harvemmin tangoa esittänyt):Saara Aalto, jonka kuulin esittävän mm. sitä ja muitakin lauluja taannoin eräässä viihdekonsertissa. En tiennytkään, että hän on niin monipuolinen. Hänen uskomattoman kaunis äänensä taipuu vaikka mihin. 

Naisten ohella myös miessuosikkini löytyvät alla olevista videoista, johon olen kerännyt kaikkien tangolaulajasuosikkieni taidonnäytteitä. Muistatko sinä heidät kaikki?

 Ensimmäisellä videolla esiintyy ylistämäni Saara Aalto. Olisin halunnut tähän hänen erään duettonsa Teemu Roivaisen kanssa, mutta sitä ei saanut linkitettynä näkymään.

Jennan laulua on ilo kuunnella. Hänellä on persoonallinen ääni, kuten alla olevalta videolta voit kuulla.

Marko Maunuksela on sympaattinen laulaja, ja tulkitsee tunteella. Hänessä on jonkinlaista karismaa, vaikka hän ei ehkä vahvaäänisimpiä tangolaulajia olekaan. Pidän kuitenkin hänen äänensä väristä. 

Alla oleva video on vuoden 2009 tangomarkkinoilta, jolloin valittiin vain yksi voittaja. Toiseksi tullut Kaija Lustila sai siis ikävä kyllä häviäjän roolin, vaikka olikin naisten sarjan paras, ja olisi ehdottomasti ansainnut itselleen tangokuningattaren tittelin. Ihailin kovasti hänen vahvaa tulkintaansa (joka on naiselle melko harvinainen). Ei tosin käy kieltäminen, etteikö Amadeus olisi ollut heistä kahdesta parempi, mutta surin silti sitä, että Kaija jäi täysin ilman kruunua, kun se periaatteessa olisi hänelle kuulunut, ja koska hän todella oli taitava. Seuraavassa näiden kahden taidonnäytteet. 

Seuraavilla videoilla esiintyvät vuoden 1996 tangokuninkaalliset. Ensimmäisenä vuorossa kuningatar: Saija Varjus, jota elämä on kohdellut kovalla kädellä. Hänen ms sairautensa on edennyt jo melko pitkälle, ja vienyt häneltä lähes kaikki keikat (vaikkakin nyt hän esiintyi tangomarkkinoilla). Myöskin Saijan puoliso kuoli keväällä tämän käsivarsille, ja perässä meni hänen tätinsä, joten paljon on tuo taannoinen kuningatar saanut koettelemuksia osakseen. Vaikea edes kuvitella hänen tuskaansa. 

Toisena esiintyvää saman vuoden kuningasta ihailin nuorena yhtä lailla kuin Sillanpäätä. Tämä kuningas on yhtä komea kuin Siltsu, ja äänikin on komea. Ihmettelen, että hän jäi niin pian unholaan, eikä päässyt läheskään sellaiseen suosioon kuin Siltsu. 

Näin muuten kerran nuoruudessani unta tästä tangokuninkaasta. Olin hänen keikallaan, ja katseemme kohtasivat.  Hänen suloiset koiranpentusilmänsä tavoittivat minut, ja olin aivan haltioissani. Siitä unesta en olisi halunnut silloin herätä…Myöhemmin löysin kuitenkin oman koiranpentuni (joka on myös tumma ja komea, ja jolla on hyvin samanlaiset silmät). 

Tämän esityksen linkitin enemmänkin itse laulun takia, vaikka onhan Ari Klem sympaattinen laulaja, josta syystä valitsinkin juuri hänen versionsa. Laulu on todella kaunis ja rakas minulle jo siitä syystä, että äitini nimi on Anja. Kuullessani tämän kappaleen, ajattelen aina vanhempieni rakkaustarinaa. On kuin isä laulaisi äidilleni. 

Alla olevalla videolla esiintyy Mervi Koponen, ei siis Merja, kuten videossa virheellisesti lukee. Hän tulkitsee tunteella yhden suosikkitangosovituksistani. Kappalehan on alunperin Laura Närhen esittämä balladi, joka on kaunis sekin, mutta erittäin hienosti tämä kappale taipuu myös tangoksi. 

Kaksi seuraavaa videota ovat  vuoden 1995 tangomarkkinoilta. Ensimmäisessä edellisvuoden tangokuningas: Sauli Lehtonen laulaa kauniin, v.1995 tangon sävellys-ja sanoituskilpailun voittokappaleen: ”Mun aika mennä on”. Kuten moni varmasti hyvin muistaa, tangokuninkaaksi v.1995 valittiin (upea) Jari Sillanpää, mutta moni ehkä ei muista sitä, että hän oli jo edellisvuoden tangoprinssi. Kova oli silloin vastuskin (Sauli Lehtonen). Jos luoja olisi antanut Sauli Lehtosen elää pidempään, hän olisi todennäköisesti saavuttanut ainakin yhtä suuren suosion kuin Sillanpää. Vaan toisin kävi. Lehtonen kuoli hirvikolarissa syyskuussa 1995, vain 20-vuotiaana (pari kk videon jälkeen, huomioi pahaenteiset laulun sanat). Tuona vuonna siis Sillanpää tavoitteli toistamiseen kuninkaan kruunua, ja sai kuin saikin sen kutreilleen. (Hänen parinaan myös suuren suosion saavuttanut kuningatar: Marita Taavitsainen).


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s