ELINTAVOISTA

Tämä mainos on hyvä esimerkki median luomista, vääristä mielikuvista. Tiedättekö mitä spiruliina on? Se on superruoaksi luokiteltu, levästä valmistettava syötävä. Silti tässä mainoksessa ollaan sitä mieltä, että on parempi syödä pikaruokaa, eli kannustetaan epäterveelliseen ruokavalioon. Spiruliinasta puhuva poika on pilkan kohteena. Onneksi meillä Suomessa meno ei ole vielä samaa kuin Usa:ssa. Siellä kilpaillaan hampurilaisten syönnistä, ja lihotetaan itseä samaan aikaan, kun toisilla ei ole lainkaan ruokaa. 

**************************************

Tuijotan olohuoneen ikkunasta kauniisti elokuun auringossa kimaltelevia puun lehtiä, ja mietin. Mietin nykyihmisen elämää, ja sitä olemmeko sittenkään oikealla polulla, vai olemmeko harhautuneet reitiltä, ja pahasti. Olemme saaneet paljon hyvää aikaan, mutta myös paljon huonoa. 

Nykyajan ihmisten käyttäytymisen sanelee pitkälti media. Se määrää tahdin, mitä kuuluu ostaa, ja miten elää. Kysymys kuuluu: onko se kaikki aina hyvää tai tervettä? Samaan aikaan, kun lääketiede ja tekniikka edistyy, nuoriso syö pikaruokaa, joka on hyvin kaukana alkuperäisestä, oikeasta ravinnosta. Toinen ääripää taas on se, ettei syödä mitään, vaan ollaan jatkuvasti laihdutuskuureilla, ja riudutetaan itseä, koska kuuluu (muka) olla laiha. Silloin on vahva ja itseään kunnioittava ihminen. Jos et pysty pysymään laihana, olet mitätön nolla. En ole koskaan ymmärtänyt tätä pitkään jatkunutta laihuuden ihannointia, enkä sitä miksi mallit ovat niin langan laihoja. Mikseivät he voi olla normaalikokoisia nuoria, joka olisi paljon parempi esikuva? 

Itse tehty työlounas: kanttarellikastiketta, grillikasviksia ja graavilohta.

****************************************

Olen lukenut viimeaikoina paljon anorektikkojen ylläpitämiä blogeja. Minulle on täysin järjenvastaista toimintaa, kuinka joku voi lakata syömästä. Meillä on vain tämä yksi elämä, miksi emme nauttisi siitä. Ravinto on tarkoitettu meille nautinnoksi, ja toki myös terveyttä ja hyvinvointia edistämään. Median luomia malleja ei kannata seurata liikaa. Sehän on suuri rikkaus, että olemme erilaisia, eri näköisiäkin. Miksi meidän pitäisi olla samasta puusta veistettyjä? Silti sillä mitä syömme, on merkitystä. (Ei siis kannata syödä pelkkää pikaruokaa.) Kaloreita ei tarvitse joka hetki laskea, ja syödä voi (ja pitääkin) muutakin kuin pelkkää heinää, mutta kannattaa suosia kaikkia erittäin hyviä aineksia, kuten yrttejä, marjoja, hedelmiä, papuja, pähkinöitä jne. Ravinnon merkitys aukeni minulle taas pitkästä aikaa uudestaan, kun katselin ”Arman pohjantähden alla” ohjelmaa, joka inspiroi minua muutenkin tässä tekstissäni. Onneksi sain taas muistutuksen tuosta, sillä energiatasoni on ollut viime aikoina alhainen, ja olen miettinyt mikä auttaisi (paitsi tietysti uni). Ainut ongelma on, että kaikki terveellinen on kallista, ei pienipalkkaisella ole varaa joka päivä ostaa noita hyviä aineksia. Niitä kun pitäisi syödä päivittäin. Silloin vaikutukset varmasti oikeasti tuntuisivatkin. Eräs nuori mies totesikin Armanin ohjelmassa, ettei ole sairastellut, eikä ollut puolikuntoinen sen jälkeen, kun aloitti terveellisemmän elämän (en nähnyt kaikkea, enkä tiedä tarkalleen mitä hänen ruokavalionsa sisälsi, mutta ainakin yrttijuomaa he tekivät, varmaan tohon kuuluu myös jotain superfoodeja (eli kyse ei siis ole ihan vain salaatin syönnistä).) En tosiaan usko niinkään mihinkään mahdollisimman vähäkaloriseen ruokavalioon, (varsinkaan kun en halua missään nimessä laihtua), mutta uskon, että ravintorikkaita aineksia lisäämällä oma olo varmasti paranee. 
Tästä pääsemmekin seuraavaan aiheeseen. Köyhyys on lisääntynyt ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. On ihmisiä, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia miettiä ruokavaliotaan, kun raha ei riitä edes perusaineksiin. Miksi näin on? Oikeastaan se on omaa syytämme. Olen ennenkin sanonut, että olemme äänestäneet vääriä henkilöitä, ja tässä tulos. Meidän perusturvamme on riittämätön suhteessa elinkustannuksiimme. Köyhällä ei ole varaa panostaa hyvinvointiinsa, ei ruoassa, eikä missään muussakaan. (Toki lenkkeillä voi ilmaiseksi, mutta sekin kuluttaa energiaa, ja lisää nälän tunnetta.)

Viime sunnuntainen päivällinen: tonnikala-makaronisalaatti. Tätä teen usein, sillä se on hyvää, helppoa ja halpaa. 

*************************************

Tekniikan kehityskään ei aina ole välttämättä pelkästään hyvä asia. 90-luvun lopulla tuli laajalti muotiin laite, joka on yhä (lähes) kaikilla: kännykkä. Käytämme sitä päivittäin vähän väliä, sillä se on kätevä ja hyvä väline sosiaaliseen kanssakäymiseen näin kiireen aikakaudella. Lisäksi nykyajan älypuhelimet ovat myös erittäin hyviä tiedonhakulaitteita. Mitä vain sinun tarvitseekaan tietää, se löytyy älypuhelimen (netin) avulla. Tuskin kukaan olisi osannut kyseenalaistaa (äly)puhelimen turvallisuutta, sen tullessa markkinoille, eikä moni osaa vieläkään. Elämää olisi nykyisin kuitenkin vaikeaa, ellei lähes mahdotonta elää ilman tätä arjen auttavaa laitetta, siitäkin huolimatta, että tiedetään, että tämä laite aiheuttaa jonkinasteista säteilyä, jonka vaikutuksista ei ole täysin varmaa tietoa. Tämä säteily kuitenkin saattaa lisätä syöpäriskiä. Nykyisin joissakin maissa kännyköiden käyttö on lapsilta kokonaan kielletty. Laite nimittäin lähettää radioaaltoja, joille altistut etenkin puhelimeen puhuessasi. Älypuhelimet säteilevät vielä voimakkaammin, verkkoliikenteen takia. Tämä on todella pelottava ajatus. Älypuhelimet kyllä varmasti katoavat tai muuttavat muotoaan lähitulevaisuudessa, mutta en tiedä pystymmekö silti luopumaan langattomasta verkkoyhteydestä. 

Muistatteko vielä tämän mainion kännykkämainoksen?

***********************************

Toisaalta syöpäkin on pian helppo hoitaa. Ehkä mahdollisesti runsaasti kasvavat puhelinten aiheuttamat syöpätapaukset saadaan tulevaisuudessa parannettua uudella mullistavalla (toistaiseksi hyvin kalliilla) lääkkeellä, joka saa valkosolut hyökkäämään syöpäsoluja vastaan. Ainakin näin sopii toivoa, tai meidän kaikkien tulevaisuus saattaa olla vaakalaudalla. 

Tosin myös mikron käyttö altistaa mikroaaltosäteille, ja saasteiden vaaroista kaikki jo tietävätkin. Hammastahnaakaan ei enää pidetä kovin terveellisenä. Ei taida elämä olla vieläkään kovin paljon turvallisempaa kuin esim.Edvardiaanisena aikana. Katsoin keväällä dokumentin tuon ajan vaaroista, ja olin kauhuissani, minkä myrkkyjen ja vaarallisten sähkölaitteiden keskellä he elivät. Tuolloin ei ollut pistorasioita, joten sähkön käyttö oli vaarallista. Myöskin meikit olivat myrkyllisiä, samoin kuin tuon ajan ensimmäiset jääkaapitkin. Asbestia käytettiin joka paikassa, sillä se oli joustava, kätevä materiaali. Jopa radiumia käytettiin kelloissa, sillä se sai ne hohtamaan pimeässä. Kellojen valmistajat altistuivat myrkylle. Pitkä altistus johti jättimäisesti turvonneeseen ns. ”radiumleukaan” ja lopulta kuolemaan. 

Elimistömme joutuu kuitenkin nykyisinkin melko koville. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa katsoa mitä suuhunsa laittaa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/24/naita-ohjeita-noudattamalla-vahennat-altistumistasi-kannykan-sateilylle

Olen muuten vähentänyt kahvin juontia. Juon nykyään ainoastaan aamukahvin, sillä ilman sitä en pääsisi sängystä ylös. Olen huomannut, että kahvista tulee herkästi kovin levottomaksi ja kärsimättömäksi, vaikka se piristää ja tekee tehokkaaksi. On kuin duracell-pupu. Kaikki pitäisi saada aikaan salamannopeasti, adrenaliini virtaa ja tätä kautta stressi kasvaa. Olen sitten yrittänyt korvata osan kahvista teetä juomalla. Onkin hyvä, että saan välillä sen hyviä vaikutuksia itseeni. 

Tässä kaikki tällä kertaa. Ensi kertaan, moi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s